Landskrona med nazistpolis och tidningsbål

OBS Ej färdigredigerad sida, ska kompletteras med bilder och film.

En central figur bland Landskronanazisterna var polisen Gottfrid Lilja. Han arbetade energiskt för nazismen och vann DSF:s prenumerationskampanj 1939. I Den Svenske Folksocialisten berättade han hur han arbetade. Först skickade han provexemplar till utvalda personer, sedan sökte han upp dem och frågade vad de tyckte om tidningen. Oftast slutade det med att de tecknade en provprenumeration. Om personen var fattig kunde det hända att Landskronaformationen sköt till pengar för att ”ty det är ju inte meningen att de ska hållas utanför för att de är fattiga” resonerade Lilja som framhöll att det gällde att ligga på även när provprenumerationen var över. 

”Det har nämligen visat sig att de allra flesta vill prenumerera igen, men de kommer sig av en eller annan anledning icke sig för att sköta om det själva innan de blivit tillräckligt övertygade”.

Första nazistmötet hölls 1932 och det kom inte många åhörare varken det året eller 1933. Men i januari 1934 bildades en NSAP formation i Landskrona. Avdelning fick nummer 85 och hade snart en partilokal på Drottninggatan 29. Den var öppen varje söckendag kl 16-18.

NSAP ställde upp i Landskrona stadsfullmäktigeval 1934

Kandidaterna var civilingenjör Torsten Ulfheden och tidigare nämnde poliskonstapel Gottfrid Lilja.

Några av mötena den våren och sommaren var välbesökta men det blev bara 104 av de 9 011 rösterna till NSAP. I landstingsvalet fick nazisterna 88 av 8049 röster. Det räckte ingenstans.

NSAP- avdelningen fick ny styrelse i mars 1935:

Ach o ask Hans Malmberg

Apch A Mårtensson

Ask Bengt Widström

Ai G Christensson 

Trots ny styrelse var NSAP overksamt på mötesfronten, inte ett enda möte noterades. 

Bara två möten 1936 och riksdagsvalet samma år gick dåligt för nazisterna. Det blev bara 26 röster för NSAP.

Inga möten heller under 1937. I ett brev till Lindholm skrev Eric L L. på NU- högkvarteret i augusti 1937 att Nordisk Ungdom – kamratskapet Landskrona misskötts av kamratskapsledaren Lundberg. Han skulle ha försummat den inre organisationen. När den tf ledaren Nils Sandgren försökte ordna upp den hittade han ingen medlemslista. Högkvarteret skickade den medlemslista de hade och det visade sig att det fanns flera personer på listan som inte visste om att de var medlemmar. Enligt brevskrivaren hade Lundberg tidigare misskött kamratskapet Måns Block i Helsingborg. Kpl Grape i Helsingborg (som var osams med Lundberg) kunde berätta att Lundberg rökt när han var iförd uniform. Lundberg hade dessutom uppgett för Helsingborgsnazisten Vaad att han ordnat så att Grape ”kommer väck”. Eric på högkvarteret ville att Lindholm skulle prata med Lundberg som ingick i hans propagandalag. 

1938 blev det 4 av 10 281 röster till NSAP i stadsfullmäktige. Och i landstingsvalet fick NSAP 19 av 10 284 röster. Det räckte inte till mandat.

1939 hade SSS inte längre hade någon partiexpedition i Landskrona. Gottfrid Lilja fick ha allt sitt propagandamaterial hemma hos sig. 

Trots bristen på partilokal hölls 1939 ett kretsting å Teatern. I referatet från tinget uppges att ”En formlig orkan av applåder brusade mot talaren då han konstaterade att judefrågan i vårt land inte är löst förrän den siste juden lämnat landet”.

Sommaren 1933 började socialdemokraterna störa nazisternas möten. Motståndet fortgick under 1934 men sedan dröjde det till 1942 innan nya oroligheter med upploppsförsök noterades. 

Landskrona Posten skrev om mötet 7 juli att 300 hade lyssnat. Själva mötet blev lugnt men när nazisterna skulle gå från torget till sin partiexpedition på Tranchellgatan blev de förföljda. Redan på Brocksgatan var folkmassan kompakt. Polis spärrade av gatan och hopen gick då runt kvartert bara för att finna en ny polisspärr vid Brockska huset på Östergatan. Folkhopen tryckte på så mycket att polisen drog sina sablar.

Nazisterna fick lite andrum och gick till Bredgatan, men där blev de upphunna av förföljare, många av dem ungdomar, som kommit igenom polisspärren. Gatan blev svart av folk och någon ryckte åt sig nazisternas packe med tidningar. Nazisterna förföljdes till partilokalen och utanför den eldades nazisttidningarna upp i ett ”litteraturbål”.

Efter en stund avlägsnade sig polisen men folkmassan stod kvar ytterligare en stund innan några troppade av. Men när man fick reda på att Jönsson skulle lämna lokalen vid 21.30 samlades återigen många människor. Jönsson kunde dock ta sig till stationen med hjälp av poliseskort.  

Det är oklart om Gottfrid Lilja vad med vid den insatsen. Men han var med till det, för nazisterna, bittra slutet för rörelsen.

I slutet av 1942 hade SSS minst 72 lokalavdelningar över hela landet. 21 av dem fanns i Skåne. Avd 85 Landskorna var en av dem, hade som Lilja som ledare och sedan två år tillbaka en expedition på Tranchellsgatan 81. Det hölls fyra möten i Landskrona 1942 vilket var ovanligt många.  

Under ett nazistmöte i Stockholm 1943 hade Gottfrid Lilja uttalat sig nedlåtande om det svenska hemvärnet. Han hade sagt att många hemvärnsområdeschefer skulle lägga ned vapnen i händelse av en rysk eller engelska invasion. För detta dömdes han till 75 dagsböter a 6 kronor. Nazisterna startade omedelbart en pengainsamling till honom.

1946 började bedömningsnämnden förhöra poliser och militärer som misstänktes vara nazister. Lilja skrev ett öppet svar, publicerat i DSF, till bedömningsnämnden. Lilja tillstod att han varit svensksocialist sedan 1933-34 och är öppen kritiker till ”det demokratiska oduglingssystemet” och avslutade sitt svar med: ”Varen så goda, mina herrar folkfrontare”.

Han kritiserades dessutom av kommunistiska Folkviljan i augusti 1946 i en artikel med rubriken ”Nasse- Lilja utmanar”, för sitt brev och Folkviljan undrade retoriskt ”när blir gatorna i Landskrona rena?” Han svarade via DSF att han aldrig försökt påtruga någon sina nazistiska åsikter och som polis aldrig gjort ”skillnad på rik eller fattig, hög eller låg”. Han menade att de flesta partier anammat en hel del av det nazistiska folksocialistiska idéerna, med undantag för judefrågan, i sina valprogram.  

Vi det sista nazistmötet i Malmö, 1949, var Lilja huvudtalare. Enligt nazisternas tidning var lokalen fullsatt. Men detta var slutet för rörelsen. Ett år senare kapitulerade Lindholm och förklarade SSS nedlagt.  

Efter 1950 var Lilja med och försökte reorganisera nazismen med Frihetsrörelsen som bildats 1951. Lilja blev riksombudsman. (1)

(1) Lööw, Nazismen i Sverige 1924-1979

Landskrona- möten och julhälsningar

möten

1932

3 februari möte på hotell Bristol med Wenchert som talare. ”Medelmåttigt” besökt möte och nazisterna trodde det berodde på att detta var första mötet i staden. Wihlborg avslutade och nazisterna trodde att det snart skulle bildas en avdelning i staden.  

Landskrona Posten hade en annons för mötet.

Annandag pingst möte på Saluhallstorget med Wenchert som talare inför cirka 300 personer. De utropade ett kraftigt leve för nazismen och många tidningar såldes.

1933

SNSP 

7 juni talade Furugård inför cirka 300 personer på ett möte som ”avlöpte lugnt och fridfullt”. Ett annat referat anger att: ”Avdelning under bildande”. 

Landskrona Posten hade annons före och referat från mötet.

200 ska ha lyssnat och med en lätt raljant ton skrev Landskorna Posten att Furugård skrikit sig hes på andra orter och skulle behövt en pix. Man hade förväntat sig att Furugård skulle ha stråhatt (oklart varför). Hans älsklingspose var korslagda armar och höger ben fram. Referatet avslutas något oväntat med: ”Det var vackert väder ute”.  

NSAP 

7 juli stod Lindholm på propagandabilens bakvagn och talade inför 200 åhörare som samlats på Kaserngården. Många tidningar såldes och nya medlemmar anmälde sig. Kommunisterna uppges haft möte på Stortorget samtidigt med 50 åhörare.

26 augusti talade Sterner inför 400 åhörare. Mötet stördes men mötet blev lugnt.

Arbetet bevakade mötet och referatet var mycket nedlåtande mot Sterner. 

”Föredraget var ett verkligt konststycke ifråga om virrighet. Det fanns varken början eller slut och man fick ett starkt intryck av en skolpojke som skulle rabbla upp en utanläxa men glömt sammanhanget”. Han ska ha dragit ”den nu oräkneliga gånger vederlagda lögnen att hr Bonnier äger ett avgörande inflytande på den svenska pressen och äger och kontrollerar TT och Radiotjänst”. Enligt referatet ska ingen ha applåderat när Sterner gick ned från flaket på bilen han talade från.  

Det mest uppseendeväckande i samband med mötet var att polisen förhindrade att det satt tre nazister i förarhytten på nazisternas bil och att Delkons zigenarorkester passerade mötesplatsen spelandes när Sterner talade.

Socialdemokraterna höll ett eftermöte med Erlander som talare. 

Landskrona Posten hade en annons för mötet men inget referat.

Skånska Socialdemokraten skrev att ”nazi får rätta bemötandet i Landskorna”. Det var ”visserligen en del som kastade bort en timma” på nazisternas möte, men ingen ska ha applåderat.

1934

 NSAP 

7 februari talade Landahl i Godtemplarsalen som var fullsatt. Socialdemokraterna blockerade mötet men anarkister och kommunister var där och debatterade. 

26 april talade Sterner på Saluhallstorget inför 1000 personer. Socialdemokrater försökte avbryta mötet men misslyckades. 

Landskorna Posten hade annons inför mötet.

21 juni möte på Saluhallstorget med över 1000 åhörare som visade ”det starkaste intresse” för Lindholms tal. Mötet betecknas som det lugnaste som då hade hållits på Skåneturnén och nazisterna hävdade att lugnet var ett resultat av att ”de församlande arbetarna ville på allvar sätta sig in i nationalsocialismen”. 

12 juli talade Sterner inför 800 personer, de flesta kroppsarbetare. Nya medlemmar värvades. 

4 augusti möte med Dahlrot som talare inför 300 personer. 

4 september möte med Gerhardsson som talare inför 1200 personer. 

Från Landskrona NSAP julhälsade 1934

K G Moselius

Gundhild och Thorsten Ulfheden

NSB

10 maj talade Brolin inför cirka 250 personer 

1936

NSAP 

25 juni. Möte å Saluhallstorget. Inledning av Lidberg. Wenchert talade.

18 augusti. Möte å Saluhallstorget. Molund talade. 300 åhörare.

Julhälsning 1936 från NSAP:

Gustav Olsson med familj, Heljarp

Enar Pettersson, Heljarp

H. Malmberg med fam., Landskrona 

1938

19 april. Möte å Torget. G. V Jönsson talade. 150 åhörare.

20 april. Jönsson talade. 160 åhörare

Avdelning 85 skickade via DSN en nyårshälsning inför 1939.

1939

16 maj. Jönsson talade. 300 åhörare.

14 juni. Möte å Saluhallstorget. Lindholm talade. 150 åhörare.

11 juli. Möte å torget. Siven talade. 175 åhörare.

26 juli. Möte å Salutorget. Inledning av Floberg. Molund talade. 200 åhörare.

13 augusti. Kretsting å Teatern. Hindberger öppnade tinget. Jönsson talade. 200 representanter på plats. Efter marsch genom Landskrona hölls möte på Saluhallstorget där cirka 1000 personer samlats. Sivén och Jönsson talade. ”En formlig orkan av applåder brusade mot talaren då han konstaterade att judefrågan i vårt land inte är löst förrän den siste juden lämnat landet”. På kvällen hölls kamratafton på teatern.

Julhälsning 1939

Gottfrid Lilja med familj

Lgl Wasa

E. S.

L. L.

Nr 12171

Berndt-Ove Bengtsson

A. Bengtsson

L. O. Ch.

A. G. Hildegard

M. K.

Nils Carlsson

Th –

G. M.

Erik

K. W-n

S. D.

Nr 12238

H. M.

1940

Gottfrid Lilja uppgavs ha sin expedition på Tranchellsgatan 81. 

Julhälsade

Gottfrid Lilja med familj

G N-g

E N

G Larsson

Albin Nilsson

Gustav Olsson

Kåwe

Axel Nilsson

Th-m

SH

EE

Sven André

F C

fd marxist

JJ

H L-n

pk 11984

pk 12171

Mauritz

10762

pk 12168

E St-

Owe Bengtsson

A Bengtsson

L O K
pk 12521

SD

Calle Arvid J

Erik…sson

Birger Nilsson

..j L

anti-demokrat

-..L

..A

Lin

Nils J..sson

..HW

..Andersson

1941

6 mars nazisterna fick inte hyra några lokaler utan Lindholm fick tala inför medlemmarna i partilokalen.

18 november talade Lindholm i danslokalen China inför cirka 120 åhörare. Nazisterna hade inte fått in några annonser inför mötet.

Julhälsade:

SFKO avd 15 

Gottfrid Lilja

frontman 12890

S Nilsson

Nils Sandgren

Gustav Olsson

T W

Gunnar Larsson

E S

Albin Nilsson

Th M

Ove Bengtsson

A Bengtsson

L-Ö K

Erik Nilsson

Oscar Nilsson

S H H

Folke Cronberg

Per Andersson

G N-g

Sixten Thegelström

S Svensson

M Nilsson

”Syster”

N R

Sven O Nilsson

A C

Gösta Borg

Birger Nilsson

Axel Nilsson

plåtslagare

B Andersson

pk 11984

Anders Bengtsson

Gustav Nilsson

H L

Lars Jönsson

pk 12171

Sigge  fd

 Marxist

J J

Nils Jönsson

Gustav L- g

E Olsson

I Lindén

HW

SSS-sympatisör

G Pettersson

J Svensson

AW

G D-g

Martin

Lars Larsson

7:an

Socker- Blocket

Gödnings- Blocket

Varvs- sektionen

66:an

Sven H-g

H N-g

T B

Helfrid

G A

SG Nilsson

NS

BEJ

Karl

AMS

S Lindberg

Nicklas

Olle

Georg von Gegerfeldt

A Hildegard

“sympatisör L 2 st”

1942

16 juni. Möte å Saluhallstorget. Hassler talade. 200 åhörare

7 juli. Möte å Saluhallstorget. Jönsson talade. Efter mötet försökte ungdomar ”spela gatans herrar”. Polisen ingrep. DSF skrev att ”ryssling- pressen” verkade vara nervös inför SSS framfart. 

Sydsvenskan rapporterade att 300 åhörare hade lyssnat till Jönsson. DSF räknade antalet till 2000. Tidningsbål efter mötet. Försök att störa mötet avstyrdes dock av polisen. Jönsson talade. ”Ligister” försökte starta upplopp. Polis ingrep.

Landskrona Posten skrev att 300 hade lyssnat. Själva mötet blev lugnt men när nazisterna skulle gå från torget till sin partiexpedition på Tranchellgatan blev de förföljda. Redan på Brocksgatan var folkmassan kompakt. Polis spärrade av gatan och hopen gick då runt kvartert bara för att finna en ny polisspärr vid Brockska huset på Östergatan. Folkhopen tryckte på så mycket att polisen drog sina sablar.

Nazisterna fick lite andrum och gick till Bredgatan, men där blev de upphunna av förföljare, många av dem ungdomar, som kommit igenom polisspärren. Gatan blev svart av folk och någon ryckte åt sig nazisternas packe med tidningar. Nazisterna förföljdes till partilokalen och utanför den eldades nazisttidningarna upp i ett ”litteraturbål”.

Efter en stund avlägsnade sig polisen men folkmassan stod kvar ytterligare en stund innan några troppade av. Men när man fick reda på att Jönsson skulle lämna lokalen vid 21.30 samlades återigen många människor. Jönsson kunde dock ta sig till stationen med hjälp av poliseskort.  

Skånska Socialdemokraten skrev att över 2000 personer vad närvarande vid kravallerna där några ”yngre element” kom förbi polisspärren och ryckte åt sig nazisttidningar som de gjorde ett bål av. 

27 september. Möte å Saluhallstorget. West talade. 100-tal åhörare.

18 november talade Lindholm i danslokalen China inför cirka 120 åhörare. Nazisterna hade inte fått in några annonser inför mötet.

22 oktober. Möte å stadshotellet. Inledning och avslutning av Jönsson. Lindholm talade.

Julhälsade:

Gottfrid Lilja med familj

Frontman 12890

Å. Carlsson

Sven O. Nilsson

S. Nilsson

Gustav Olsson

T. W.

Albin Nilsson

B. O. B.

A. B.

L. O. K.

Gunnar Larsson

Nils Sandgren

E. S.

Th. M.

Oscar Nilsson

Per Andersson

G. N-g

Gösta Borg

Birger Nilsson

B. Enar Nilsson

H. Johansson

P. W.

John Larsson

Owe och Stina

H. P.

Rickard

1943

5 april. Sveaborgsledaren talade.

1944 julhälsade

Landskronanazisterna med en stor annons i 51-52/43

1945 julhälsade

Gottfrid Lilja 10 kr

H B-g 10 kr

Gustav Olsson 10 kr