Hästveda

OBS detta är en ej färdigredigerad sida som ska kompletteras med bilder och film.

Den 20 februari 1935 avled Eric Malm, född 1902 i Örsjö. Han var kronofjärdingsman, en landsortspolis. Men det hindrade inte att han också var nazist. Han hade drygt 1,5 år tidigare, i juni 1933, tagit initiativet till att bilda SNSP- avdelning nr 93 i Hästveda. 

Nazismens etablering i Hästveda uppmärksammades av tidningen Norra Skåne i en artikel publicerad 13 juli.

Nazisterna uppgavs ha visat upp en livlig aktivitet. Mängder av nazistiska plakat hade klistrats upp på stolpar, stenar, träd och staket. Norra Skånes referent ”P” trodde detta var ett svar på den affischkampanj socialdemokraterna haft igång under en tid. Nazisterna och socialdemokraterna beskrevs som ”dödsfiender”. 

”Och det är icke utan att det stora socialdemokratiska partiet blivit allt mera fruktande och bävande och räddhågat. Om det än icke har något att frukta av ”Kobotaren i Deje” och hans lilla skara f n, så vet man aldrig hur det kan gå”, spekulerade P. 

Nazisterna hade nyligen satt upp en ”ståtlig anslagstavla” med ett ”grant snidat” hakkorsemblem på SJ:s mark i hörnet mot torget och gatan. Det skulle ge problem. Nazisttidningen Vår Kamps löpsedel var uppsatt på tavlan. Men en dag var tavlan borta. På den påle, som liknades vid en ”sannskyldig skampåle” av P, fanns ett meddelande från stationsinspektorn som efter påtryckningar fattat beslutet att ta bort tavlan från SJ:s mark. 

Arbetet skrev 2 augusti om att Furugårdarna hade en liten avdelning i Hästveda. Tidningen ifrågasatte hur fjärdingsman Malm kunde vara få vara ledare för en statsfientlig verksamhet som nazismen och samtidigt vara polis.

1 augusti talade SNSP- nazisten Brolin i Hästveda. Mötet hölls på Tallbackens dansbana och, enligt Arbetet, var Brolin var omgiven av ”en liten skara trogna och i övrigt utgjordes publiken av några bönder, några strejkbrytare från de sorgligt beryktade Göingevägarna, en del Hästvedabor av misskännligt borgerligt snitt, landsfiskal Cosmo” och en handfull socialdemokrater. Tillsammans blev det 101 personer, Brolin inräknad. 

Utanför dansbanan stod en ”mångdubbelt större publik fast besluten att komma till tals med rikstalaren utan att berika nassekassan”. Enligt Norra Skåne hindrade socialdemokraterna folk att gå in på mötet. 

För socialdemokraterna tog nazismens framfart i Hästveda på allvar och höll ”eftermöte” med antinazistisk propaganda från docent Borelius och redaktör Nilsson.  

Från det anti-nazistiska eftermötet rapporterade Norra Skåne att docent Borelius inlett sakligt, övertygande och sympatiskt. Men detta intryck förstördes sedan Borelius stött sin bastanta käpp i golvet, svor och sade ”att om den dan mot förmodan kom, då några skulle hängas här, så skulle det bli nationalsocialisterna och det med stövlarna i vädret!”. Nora Skånes referent tyckte det var ”mycket fult sagt av en docent från Lund”. 

Hästvedaavdelningen övergick sedan till NSB och fick nr 1020. Malm var avdelningsledare fram till juni 1934 och avled ett drygt halvår senare. (Foto i RP 8/35) Han hann uppleva kommunalvalet 1934 som inte så tokigt för nazisterna; det fattades bara en röst till mandat för SNSP och NSB som samarbetade under beteckningen Nationalsocialisterna. 

Sämre gick det i riksdagsvalet 1936.  

Enligt Kristianstadsbladet fick NSAP bara 1 röst.  

Det såg mörkt ut för NSAP men 28 november 1937 bildades NSAP- formation 428. Avdelningschef blev fabrikör Axel A Helm i Hästveda. Helm hade fram till mars samma år varit ledare för NSB-blocket i Hästveda men lade ned den avdelningen. Från NSB tog han med sig Assar Svensson, Tubbarp som blev sekreterare. Både Helm och Svensson hade då varit medlemmar i NSAP sedan augusti. Emil Knutsson var också gammal NSB:are men blev medlem i NSAP i samband med formationsbildningen. Han blev kassör. Ove Ohlsson, som tidigare tillhört NSAP:s Vinslövsformation, blev propagandachef precis som han varit i Vinslöv. 

Egentligen brukade inte så små lokalavdelningar som den i Hästveda få utnämna sekreterare, kassör och propagandadachef (det räckte med en avdelningschef), men partistaben såg mellan fingrarna med detta och räknade med att Hästvedasektionen skulle växa från en formation till en avdelning och därmed behöva de nämnda befattningarna. 

Men de var inte så många till att börja med. Bara nio medlemmar. Förutom de fyra i styrelsen var det: Edward Persson, Segutslycke i Osby, Nils Andersson, V Svenstorp i Osby, Folke Johnsson, Åhällan i Knislinge, Alfred Ek i Knislinge och Oskar Svensson på Hökön.

En man vid namn Sam Nilsson uppgavs vara mannen som fixade allt som behövdes i samband med möten, men han finns inte registrerad som medlem.

I landstingsvalet 1938 fick NSAP 8 av 860 röster. 

Men det var inte slut med nazistiska aktiviteter i Hästveda 

12 juli 1942 hölls ett möte i Hästveda med Malmönazisten Brolin som talare. Motdemonstrationer genomfördes men polisen lyckades lugna de som störde så att mötet kunde hållas. Mötet finns ej omnämnt i nazistpressen men väl i Sydsvenskan och i   

Helsingborgs Posten som skrev om ett tumultartat möte där landsfiskal Cosmo, som av säkerhetspolisen kategoriserades som en ”extrem nazist”, fick ingripa mot de störande ynglingarna.